Berjalan, Melihat Dan Mentafsir

Blog dengan muka baru dan informasi baru, berkaitan ilmu-ilmu yang blogger pelajari setiap hari. Blog bukanlah diari, tapi sebagai panduan apa yang telah dipelajari dari pengalaman.

Jom share...!

Libya Diserang

Salam all, tu dia,kata-kata tokoh, aku pun agak kurang pasti kebenaran kata-kata itu, tapi apa yang bermaksud memang betul apa yang dia maksudkan, yahudi memang jahat, bunuh orang sesuka hati. Eh, melalut plak, sebenarnya nak khabarkan tentang Libya diserang, agak terkejut dengan serangan ini kerana macam tak planning or maksud aku macam tak ada huru-hara or propaganda yang cakap Eropah nak serah Tanah Arab. Naudzubillah, tengok-tengok semuanya dah terjadi didepan mata. Apa lagi, mungkin sebab nak minyak la nie, kan?
Sebelum tu kita baca sedutan berita...layaaaan..
TRIPOLI: Tentera Amerika Syarikat (AS), Britain dan Perancis melancarkan peluru berpandu Tomahawk dan membuat serangan udara terhadap beberapa sasaran di Libya awal pagi semalam, mencetuskan kemarahan pemimpin negara Arab itu, Muammar Gaddafi yang mengisytiharkan kawasan Mediterranean sebagai ‘medan perang.’

Jet pejuang Perancis lewat kelmarin memulakan serangan dalam operasi ‘Odyssey Dawn’ itu yang bertujuan menguatkuasakan zon larangan terbang di ruang udara Libya selaras resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) diluluskan Khamis lalu.
Operasi berkenaan yang menyaksikan kereta kebal dan kereta perisai tentera Gaddafi dibedil, adalah campur tangan ketenteraan antarabangsa terbesar di rantau Arab sejak pencerobohan ke atas Iraq pada 2003.

sumber Berita Harian,21/3/2011

Hmm, agak keterlaluan bagi pihak Eropah tergopoh gapah nak serang Libya tanpa usul periksa, pada hal dalam Persidangan Mencabut Undi PBB, 2 lagi kuasa besar mengutuk keras tentang pelancaran perang nie iaitu China dan Russia. Katanya, perkara ini hanya menambahkan jumlah jiwa yang terkorban.

Dalam reaksi pertamanya terhadap serangan berkenaan, Gaddafi berkata tindakan AS, Britain dan Perancis itu adalah satu keganasan terhadap Libya.

“Kami akan mempertahankan negara ini daripada musuh asing yang mahu mengeksploitasi pergolakan di sini.

“Penduduk Libya bersama saya dalam melancarkan perang besar-besaran terhadap musuh asing ini. Kami sudah membuka depoh senjata bagi mengagih senjata kepada rakyat untuk menentang pengganas ini,” katanya dalam ucapan disiarkan televisyen tempatan semalam.

sumber Berita Harian,21/3/2011
Kesan terhadap perang ini telah menyatukan rakyat Libya untuk bangkit bersama melawan orang Kafir, yang pemerintah Libya menggelarnya sebagai 'Perang Salib'.


Anda Tahu Apa Itu Tomahawk?

The Tomahawk is a long-range, all-weather, subsonic cruise missile. Introduced by General Dynamics in the 1970s, it was designed as a medium- to long-range, low-altitude missile that could be launched from a surface platform or a submerged submarine.

Tu dia, bom yang besar digunakan tentera navy US dan Britain untk serang pre war sebagai 'pembuka jalan' kepada jet pejuang mereka menyerang Libya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tabung Untuk DSLR...

Promosi Untuk Pengunjung Blog CheHanif!!! Contact Saya (019 3639348).. Sape nak duit lebih boleh iklankan di blog anda, komisen akan diberikan..
FullFace Helmet WLT 101 Grey - RM270
FullFace Helmet WLT 101 Red - RM270
FF Helmet WLT Flip Up Black - RM270
FullFace Helmet WLT 101 White - RM250
KYT RC7 Tribal Helmet - RM280
KYT RC7 SpeedFire Helmet - RM280

Sore Chat!

Link









Anda Mungkin Suka Ini...

get this widget here

Untaian Hikmah

Siapa?

Orang yang berjalan

Orang Rajin Membaca

Post Pelik...

Hits